top of page

ELS ORÍGENS

Durant l'etapa final de la carrera universitària de Ciència i Tecnologia dels Aliments, es presenta l'oportunitat de fer una estada de 6 mesos a la universitat belga Katholieke Hogeschool Sint-Lieven (Gent) per a realitzar el projecte de final de carrera.​

En aquesta universitat es van realitzar elaboracions de cervesa dia si i dia també a la planta pilot, junt amb molts anàlisis químics, amb la finalitat de cercar una solució per a millorar la vida útil de la cervesa comercial.

Aquest període va permetre adquirir molts coneixements científics i tecnològics del procés cerveser.  
 

Determinació de diacetil (Mètode Parnas)

La planta pilot

Portada del projecte

... no hi va faltar l'entrenament sensorial!

Aspectes molt importants que es van aprendre van ser la importància de la qualitat de les matèries primes, la seva frescor, el seu ús, etc...



L'ús de la planta pilot i els anàlisis al laboratori van ser de gran ajuda per entendre coses algunes coses com:



- Per què apliquem diferents temperatures durant el mashing?



- Per què es produeixen els principals defectes sensorials (off-flavours) en la cervesa?



- Per què es amarga la cervesa?

Un cop realitzada l'estada, i amb molta nostàlgia d'aquesta gran experiència viscuda, vam decidir continuar tot allò que s'havia après: ELABORAR CERVESA!



Va ser aquí quan es va habilitar un espai a Sant Cebrià de Vallalta per tal de poder continuar fent "experiments" i elaborar receptes noves i originals. Aquest és el cas de la cervesa Maduixet, una fusió entre l'estada a Bèlgica i la fruita més famosa del poble, el maduixot del Maresme. 



El nom Birralta va sorgir arrel de la unió dels termes “birra” i “Vallalta”.



Fins ara s'han elaborat més de 50 receptes amb volums de 20L, entre les quals destaquen cerveses tipus Ale amb flor de saüc, amb flor d'hibiscus, amb xocolata i menta, imperial stout, amb xili i pebre negre, amb fruites autòctones, entre moltes d'altres. Dues d'aquestes van participar a concursos de homebrewers (elaboradors casolans). La primera va ser una Honey Ale elaborada amb mel de taronjer artesana la qual es va presentar al primer creuer europeu de cervesa Mare di Birra d'Itàlia, on la cervesa va quedar en 6ª posició dels 18 participants. La darrera va ser una Stout ben llupolada presentada al concurs Hop Bomb Challenge de Copenague, Dinamarca (video).

EL PRESENT I EL FUTUR

Maduixots del Maresme

Cireres d'en Roca, autòctones d'Arenys de Munt

 

 

Actualment, la Maduixet és la cervesa més coneguda de Birralta. No obstant, l'estiu del 2012 es va elaborar la primera edició de la cervesa amb cireres d'en Roca.

 

Birralta continuarà dissenyant receptes a petita escala, com s'ha fet des del 2010, cercant aquelles que puguin tenir més interès i reproduir-les així a l'engròs. 

 



Esperem poder continuar elaborant aquestes cerveses i les noves que puguin venir!

 

bottom of page